Vecka 27 – 2021

Söndagen börjar med att leta efter tryffel men det fanns ingen så vi åkte vidare till en skog. Där hittade mattarna kantareller så då stod övning i att lära oss att identifiera svampen på programmet. Helena tyckte att vi var duktiga men det är hon som är bäst, betänk bara att hon också lärt matte att hitta kantareller.
Jag är bara lite intresserad men Troy tycker att det är jätteroligt. Matte säger att hon måste lära sig att läsa Troys signaler för han är jättesnabb på att markera. Sen försökte han fuska genom att nosa och markera i Helenas svampkorg men det gav inget godis för fusk är fusk.
I slutet på veckan skall vi ut och öva igen och då med att söka efter svampen på marken.

Foto Helena Andersson

Troy är lycklig i skogen han ryggrullar gång på gång så till den milda grad att GPS:en lossnar från halsbandet. Matte skall fundera på en ny fästanordning till skvallerdosan åt vildbasen.

Där! Där, en sån där konstig sak utanför en inhägnad! Den står stilla och verkar död! Vi är på alerten och närmar oss den med respekt med morr och varningsskall. Vi är fullt beredda på att den kan börja röra sig.
Å i så fall skall den passa sig noga! Noga säger Troy!

Vi kom ned till sjön och vi var väldigt törstiga. Båven är en väldigt fin sjö med gott vatten.

Troy kunde inte hålla sig utan måste i med tassarna sen tankade han massor med vatten.

Hemma igen och då hittade jag Råttis på en av våra utkiksplatser. Jag lade mig med honom mellan mina tassar och kollade att allt var bra. Han kunde inte förklara hur han hamnat i fönstret. Lite busig är han nog, ute på äventyr när jag inte är hemma.

Jag tog med honom till sängen och så ropade jag på matte, kom och hjälp mig gömma honom under kudden! När han är nedbäddad kan jag tryggt lämna honom. Troy håller sig på avstånd för jag har sagt till honom på skarpen att Råttis är min, bara min.

Tillbaka på campingen och på kvällsturen mötte vi två Danska piger ute på semester. Stella och Nova den ena 8 år och den andra 8 månader. Troy blev överförtjust i de danska tjejerna och ni vet att snuzzespråket är internationellt så vi snackade med dem utan några problem.

Det är tröttande att träffa tjejer tycker Troy.

Jag vill också ta en kvällsnapp så jag hämtar Husvagns-Råttis från gömstället under mattes kudde. Jag lägger honom på en kudde i soffan och lägger mig ovanpå på honom.

Helena och gänget kom till vagnen för att hämta oss! Vi ska ut och filma nya avsnitt till internetkursen på svampsök. Nu skall vi försöka få till frisök efter att ha lärt oss hur kantareller luktar. Troy är lycklig och kör gång på gång med sina ryggrull, något jag tror att han lärt sig av Labrador Alice.

Nere vid sjön var det dax för att svalka sig. Det är varmt och kvavt och luften står helt stilla. Mattarna tror att det skall komma åska.

Bävern har fällt stora träd rätt ut i sjön. Det passar Troy perfekt för då kan han köra sitt balansprogram.

Det Troy gör gör också Basse lika så om Basse gör något gör Troy samma sak.

Nu skulle vi ta nästa steg i filmningen av svampsökning. Frisök stod på dagordningen och matte började med en repetition av vad vi lärt oss. Vi lyssnar uppmärksamt på vad hon har att säga för vi vet att det kan löna sig och vi har sett att hon har tagit fram osttuben. Basse hängde på han också fast han redan kan detta med frisök!

Foto Helena Andersson

Jag visade minsann att jag är bäst! På mattes sökkommando startar jag direkt och jag hittar ganska omgående en blek kantarell under en grästuva och då pekar jag på den med nosen. Det gäller att vara tydlig för matte fattar trögt. Å vad duktig du är utbrister båda mattarna och så får jag smaka på osttuben. Det där med svampsök är inte så dumt i alla fall.
Troy springer fram till en annan kantarell och sätter sig bredvid. Han slickar sig om nosen i ren förväntan på att osttuben skall komma fram. Det är lite svårt att se svamparna på bilden för de är nästan vita.

Efter svampsök och tillhörande filmning med några omtagningar fortsatte vi skogspromenaden och strax där på hittade vi ett ostträd. Det är bekvämt när det ligger ned. Det fanns många ostklottar så det tog lite tid.

Vad tusan är detta för något? Luktar både spännande och lite farligt. Kanske har det varit ett räv- eller grävlings gryt. Men nu är det obebott.

Underbart, bara helt underbart! Strax innan vi skulle lämna skogen och gå upp på vägen hittar jag mogna blåbär, årets första. Nej jag kommer inte…. ni får vänta för detta är min stund i blåbärsriset. Troy fattade efter en stund vad jag gjorde och då började han också att plocka. Ja.. jo.. det är min plikt som storasyster och fostermor att lära honom saker men blåbären vill jag egentligen ha för mig själv.

Efter skogsturen orkar man inte mycket mer. Jag lägger mig på kyldynan och tar mig en lur!

Klockan är mycket och jag undrar var är min middag?

På vaktpost! Måste hålla koll på alla campinggästerna hundar,

Nu är veckan slut och dags för publicering. En ny spännande vecka står för dörren.

Ha det bra alla läsare, vi ses nästa vecka.

Moha the bloggdog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s